Sport

5 beneficii ale săriturilor cu coarda

Coarda de sărit este unul dintre cele mai subevaluate tipuri de exerciții – și poate fi chiar mai eficientă decât alte forme de exerciții cardio.

De fapt, un studiu din 2013 publicat în Research Quarterly: American Association for Health, Physical Education and Recreation a constatat că bărbații din facultate care petreceau 10 minute de sărituri zilnice timp de șase săptămâni și-au îmbunătățit capacitatea cardiovasculară la fel de mult ca bărbații din facultate care au petrecut 30 de minute de jogging pentru aceeași perioadă de timp.

În plus, coarda de sărit arde multe calorii, întărește coordonarea, densitatea osoasă și inima. Iată 5 beneficii susținute de știință ale săriturilor de coardă:

2. Îmbunătățește coordonarea

Coarda de sărit necesită o coordonare de vârf, mai ales pe măsură ce avansați la mișcări mai complexe, precum trecerea rapidă a coardei de două ori în cadrul fiecărui salt. Coarda de sărit îmbunătățește coordonarea prin necesitatea comunicării mai multor părți ale corpului pentru a finaliza o mișcare.

De exemplu, un studiu din 2017 publicat în Research Journal of Pharmacy and Technology a constatat că coarda de sărit a contribuit la îmbunătățirea coordonării motorii în rândul copiilor autiști, care deseori se luptă cu echilibrul și coordonarea.

1. Arde calorii

Coarda de sărituri poate arde 200 până la 300 de calorii în 15 minute. Acest lucru poate fi mai mult decât alte exerciții cardio continue, cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicleta.  

Deoarece majoritatea grupurilor musculare majore funcționează atunci când săriți coarda, exercițiul este considerat termogen – creează multă căldură în corp. Corpul tău trebuie să ardă mai mult combustibil pentru a produce această energie, deci arde multe calorii.  

3. Reduce riscul de rănire

Cu o coordonare îmbunătățită de la săriturile cu coarda, veți fi mai puțin predispuși rănirilor fie în timpul exercițiilor fizice, fie în activitățile de zi cu zi. 

Săritul corzii te obligă să-ți coordonezi mișcările corpului superior și inferior, astfel încât să fii mai agil și conștientizarea corpului să se îmbunătățească enorm.

Acest lucru te face mai puțin predispus la răniri.

4. Îmbunătățește sănătatea inimii

Întrucât săritul cu coarda face inima sa pompeze este excelentă pentru sistemul cardiovascular și sănătatea inimii. De exemplu, săritul vă poate crește V02 Max , măsura cantității maxime de oxigen pe care o persoană o poate folosi în timpul exercițiului. Cu cât este mai mare VO2 max, cu atât are mai multă rezistență cardiovasculară. 

Un studiu din 2019 realizat pe bărbați de vârsta facultății, publicat în Research Journal of Pharmacy and Technology, a constatat că cei care făceau două sesiuni zilnice de sărit coarda pe zi timp de 12 săptămâni și-au îmbunătățit mișcarea V02 maximă și funcțională în comparație cu cei care își făceau rutina de fitness ca de obicei.

Săritul corzii este, de asemenea, benefic pentru persoanele care sunt deja expuse riscului bolilor cardiovasculare. Un studiu din 2018 publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată a constatat că un regim de sărit coarda de 12 săptămâni a redus factorii de risc ai bolilor cardiovasculare la adolescentele care aveau prehipertensiune sau tensiune arterială crescută la limită. La sfârșitul studiului, fetele care au sărit coarda au avut mai puțină grăsime corporală și o rată a pulsului mai bună – toate acestea pot contribui la sănătatea inimii. 

5. Întărește densitatea osoasă

Săritul corzii vă poate face oasele mai puternice. Densitatea osoasă măsoară rezistența oaselor – dacă aveți mai multe minerale, precum calciu, în oase, acestea sunt mai puțin fragile și sunt mai puțin susceptibile de a se rupe. O densitate osoasă mai mare poate reduce riscul de osteoporoză mai târziu în viață, în special pentru fete și femei. 

Un studiu din 2017 publicat în Biblioteca Publică de Științe a constatat că fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani care au participat la sărituri cu coarda săptămânale au densitate osoasă mai mare decât cele care nu au sărit coarda.

 În 2019, Societatea Coreeană pentru Cercetarea Oaselor și Mineralelor a recomandat, de asemenea, ca oamenii să sară coarda timp de 10 minute pe zi pentru a îmbunătăți rezistența oaselor.

Săritul corzii crește densitatea osoasă prin antrenamentul de impact. Când ne antrenăm cu impact, stresăm osul mai agresiv decât majoritatea formelor de antrenament. Corpul răspunde la acest stres remodelând osul pentru a deveni mai puternic și mai dens.

Potrivit Fundației Internaționale pentru Osteoporoză, săritul corzii poate fi benefică pentru persoanele cu oase slabe, dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe acest exercițiu.

Un alt beneficiu major al săriturii cu coarda este că se poate face aproape oriunde, atâta timp cât aveți o coardă de sărit, ceea ce este relativ ieftin.

Alte beneficii ale corzii

Un studiu din 2017 publicat în Biblioteca Publică de Științe a constatat că fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani care au participat la sărituri cu coarda săptămânale au densitate osoasă mai mare decât cele care nu au sărit coarda. În 2019, Societatea Coreeană pentru Cercetarea Oaselor și Mineralelor a recomandat, de asemenea, ca oamenii să sară coarda timp de 10 minute pe zi pentru a îmbunătăți rezistența oaselor. 

Săritul corzii crește densitatea osoasă prin antrenamentul de impact. Când ne antrenăm cu impact, stresăm osul mai agresiv decât majoritatea formelor de antrenament. Corpul răspunde la acest stres remodelând osul pentru a deveni mai puternic și mai dens.

Potrivit Fundației Internaționale pentru Osteoporoză, săritul corzii poate fi benefică pentru persoanele cu oase slabe, dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe acest exercițiu. 

Un alt beneficiu major al săriturii cu coarda este că se poate face aproape oriunde, atâta timp cât aveți o coardă de sărit, ceea ce este relativ ieftin.

  • Săriți coarda timp de 10 minute pentru a vă încălzi înainte de orice exercițiu;
  • Săriți coarda timp de 3 minute între rundele de antrenament de rezistență;
  • Săriți coarda timp de 60 secunde între exerciții precum flotări sau ședințe. 

Vezi produsul BA Siver

Coarda este realizată din fire de oțel acoperite cu material siliconic puternic, ceea ce face ca utilizarea ei să fie durabilă chiar și după antrenamente îndelungate. VEZI PRODUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.